WNF: Grote merken verkopen foute koffie

Icoon WereldnatuurfondsNestlé, koffieketen Starbucks en de Nederlandse koffiehandelaar Andira hebben koffie verkocht die illegaal was verbouwd in een belangrijk natuurgebied voor bedreigde Sumatraanse tijgers, olifanten en neushoorns. Dat stelt het Wereldnatuurfonds (WNF) woensdag in een rapport.

De Sumatraanse neushoorn, ernstig bedreigdDe koffie komt uit het nationale park Bukit Barisan Selatan op de zuidpunt van het Indonesische eiland Sumatra. In het reservaat, dat op de werelderfgoedlijst staat, leven veertig Sumatraanse tijgers. Van deze katachtigen zijn er in het wild minder dan vierhonderd over. Ook is het park het thuis van vijfhonderd Sumatraanse olifanten (een kwart van de populatie) en enkele tientallen ernstig bedreigde Sumatraanse neushoorns.

Ondanks het belang van het park is bijna twintig procent van het bos illegaal gekapt en in gebruik genomen voor de verbouw van koffie, aldus het WNF. Als de huidige trend zich voortzet, kan dat gebied zich in twintig jaar hebben verdubbeld. Dat zal volgens de natuurbeschermingsorganisatie grote invloed hebben op de leefwereld van de beschermde dieren.

De betrokken bedrijven zijn zich vanwege het gebrek aan lokale regelgeving mogelijk niet bewust van de illegale herkomst van hun robusta-koffie, aldus Nazir Fouad van WNF-Indonesië. De handelaren ter plaatse vermengen de illegale koffiebonen met legaal verbouwde koffie.

De organisatie heeft onder meer de grote inkoopbedrijven opgeroepen hun aanvoerlijnen op te schonen. Ook moeten zij volgens het WNF arme boeren helpen om op een aanvaardbare manier koffie te verbouwen buiten de grenzen van het reservaat.