Geen vervroegde vrijlating bij wangedrag

MisdaadGedetineerden die zich herhaaldelijk ernstig misdragen in de gevangenis, komen later dan gepland of helemaal niet meer vervroegd vrij. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil op die manier meer rekening houden met het gedrag van gevangenen voordat ze onder voorwaarden vrijkomen.

De CDA-bewindsman heeft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd. De mogelijkheid dat gevangenen die twee derde van hun straf hebben uitgezeten onder voorwaarden vervroegd worden vrijgelaten, moet volgens hem bij wangedrag worden opgeschort of ingetrokken.

Herhaling
Uitstel of afstel is ook gerechtvaardigd als het risico dat een gevangene na z'n vrijlating in herhaling valt, niet voldoende kan worden beperkt door bijzondere voorwaarden te stellen bij de vervroegde invrijheidstelling. Dat geldt zeker bij gevangenen die zich onmogelijk maken doordat ze weigeren mee te werken aan programma's om het hoge risico op herhaling (recidive) bij hen te verminderen.

Met zijn plannen scherpt Hirsch Ballin een al ingediend wetsvoorstel aan waardoor gedetineerden straks alleen nog onder voorwaarden vervroegd vrijkomen. Dat voorstel maakt het al mogelijk de voorwaardelijke vrijlating uit te stellen of in te trekken als een gedetineerde bijvoorbeeld een misdrijf pleegt waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd, zoals zware mishandeling.

De minister breidt nu de gronden uit voor weigering van de voorwaardelijke vrijlating. Dat is volgens hem nodig om veroordeelden meer op hun gedrag in de gevangenis te kunnen aanspreken.