Dreamgirls en Babel domineren Golden Globes

Icoon FilmHet culturele drama Babel en de musical Dreamgirls hebben maandagavond de belangrijkste Golden Globes in de wacht gesleept. Het maakte hen meteen tot grote kanshebbers in de race voor de felbegeerde Oscars, die 25 februari worden vergeven.

Dreamgirls, dat verhaalt over de carrière van drie zangeressen, won drie onderscheidingen - meer dan elke andere film. De prijzen voor beste musical of comedy en beste mannelijke (Eddy Murphy) en vrouwelijke bijrol (Jennifer Hudson) gingen naar de rolprent. Babel, genomineerd voor zeven onderscheidingen, kreeg uiteindelijk alleen de hoofdprijs: beste film.

Martin Scorsese verliet het gala in Beverly Hills als beste regisseur. Hij kreeg een gouden beeldje voor de misdaadthriller The Departed. De lieveling van filmcritici was zes keer genomineerd.

De onderscheiding voor beste acteur in een speelfilm ging naar Forest Whitaker, die in The Last King of Scotland de voormalige Ugandese dictator Idi Amin portretteerde. De Britse Helen Mirren kreeg twee prijzen. Zij werd verkozen tot beste actrice voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen en beste actrice in een televisiefilm voor haar rol in Elizabeth I.

De bijna negentig leden van de buitenlandse persvereniging verkozen de Britse komiek Sacha Baron Cohen tot beste acteur in een musical of comedy. Beste actrice in een comedy werd Meryl Streep die in The Devil Wears Prada een dominante moderedacteur speelt. Het was de zesde Golden Globe in de carrière van Streep.

De prijs voor beste animatiefilm ging naar Cars; beste oorspronkelijke filmlied was The Song of the Heart uit Happy Feet.