Kinderen timmeren grafkist voor juffie

OpmerkelijkBasisschoolleerlingen van de Iederwijsschool in Someren timmeren gezamenlijk de grafkist in elkaar waarin hun lerares Eri van den Biggelaar binnenkort zal worden begraven. De 40-jarige lerares zal de strijd tegen een agressieve, snel uitzaaiende vorm van baarmoederhalskanker verliezen, en kinderen op de school maken de kist om hen zo te betrekken bij haar naderende afscheid.

Het ontwerp van de kist is gemaakt door Eric van Dijk, industrieel ontwerper en een van de docenten en beheerder van de 'knutselruimte' op de school. De kist is vervaardigd uit ruim honderd plankjes hout en is bijna klaar, alleen het deksel moet nog worden gemaakt.

De leerlingetjes vinden het totaal niet eng of luguber. Als ze niet aan het timmeren of zagen zijn, klauteren ze in de kist, alsof het een boot is. Dat de kinderen ermee spelen, is voor Eri en de andere docenten van de school geen probleem. ''In andere culturen maken nabestaanden toch ook zelf de kist. Doodgaan mag geen taboe zijn. Waar ik heen ga, is het nog mooier dan op deze wereld'', aldus juf Eri.

Ook de drie eigen kinderen van Eri van den Biggelaar - Suus, Koen en Joep - zitten op de Iederwijsschool, die Eri oprichtte met een groep bevlogen leerkrachten. In dergelijke scholen bepalen de kinderen zelf wat ze willen leren en in welk tempo. Het idee achter Iederwijs is dat iets leren vanuit de eigen motivatie, interesse en nieuwsgierigheid efficiënter werkt dan wanneer het wordt opgelegd, zoals dat in het reguliere basisonderwijs gebeurt. Iederwijs is een vorm van particulier onderwijs, wat betekent dat het niet door de overheid gesubsidieerd wordt. De scholen worden voornamelijk gefinancierd door particuliere bedrijven en vaste ouderbijdragen.Voorpaginanieuws in De Telegraaf vandaag