Terreurbestrijder bezorgd om bomfilmpjes

Icoon InternetDe Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, vindt het zorgelijk dat op internet instructiefilms opduiken die gedetailleerd laten zien hoe je een explosief of een bomgordel kunt maken. De video's zijn nu nog in het Arabisch.

Joustra denkt echter dat het een kwestie van tijd is voordat ze in het Nederlands zullen verschijnen. Hij zei dat maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA.

Geschreven bomhandleidingen waren al eerder te vinden op internet. Nu gaat het om video's die precies laten zien welke materialen nodig zijn, in welke hoeveelheden en wat iemand vervolgens moet doen om een bomgordel of ontsteking te maken. Volgens Joustra ontwikkelt internet zich tot een soort virtueel trainingskamp.

De NCTb publiceert dinsdag een onderzoek naar het gebruik van internet door radicale moslims. Volgens Joustra zijn er honderd à tweehonderd Nederlandstalige radicaal-islamitische websites in de lucht. In februari 2005, drie maanden na de moord op cineast Theo van Gogh, nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgedragen dergelijke sites op te sporen en te sluiten. Volgens Joustra is daar echter weinig van terechtgekomen.

Tegen de inhoud van enkele sites is wel opgetreden, maar dat aantal is op de vingers van een hand te tellen, aldus de coördinator. Veel radicale Nederlandstalige sites zijn wel verplaatst naar servers van buitenlandse providers. De NCTb hoopt dat de studie ertoe zal leiden dat ook gematigder moslimgroepen hun visie op internet gaan verspreiden.

Tjibbe Joustra, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding
'Internet wordt gebruikt als virtueel trainingskamp voor terroristen'