Badeend in vijver NAi

Icoon OpmerkelijkDat kunstenaar Florentijn Hofman niet meer tevreden met een lief klein geel eendje in bad is mag wel duidelijk zijn. In Rotterdam maakte een enorme gele badeend zijn opwachting in de vijver bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Deze ligt er alleen om te kijken hoe stabiel het enorme gevaarte is. Er zullen ook ingenieurs aan te pas komen.

De badeend wordt gemaakt voor de BiŽnnale Estuare die op 1 juni van start zal gaan in de Franse steden Nantes en Saint-Nazaire en het hele gebied van de monding van de Loire. Hier doen ongeveer dertig kunstenaars uit de hele wereld aan mee.

De enorme gele eend met zijn oranje snavel en lieve zwarte ogen drijft vanaf Nantes de Loire in etappes van ongeveer tien kilometer naar Saint-Nazaire. De uitgegroeide badeend is 20 meter hoog, 26 meter lang en 19 meter breed. De grote knul of dame zal worden getrokken door een sleepboot. De aaibare badeend zal ongeveer drie maanden doen over een tocht van zestig kilometer en zal onderweg vijf keer voor twee weken aanleggen.

De kunstenaar heeft niet zomaar voor de gele badeend gekozen. De badeend is bekend bij alle nationaliteiten. " Iedereen heeft iets met een badeend. Hij is een glimlach voor de maatschappij in tijden van globalisering, waar de oceaan onze badkuip is ", aldus Hofman.

Badeendje