Warmterecord eerste periode januari

Icoon WeerDe eerste tien dagen van januari zijn in vergelijking met metingen over dezelfde periode sinds 1901 als warmste ooit uitgevallen. Dat liet het KNMI maandag weten. Vanaf volgende week wordt het echter alsnog een stuk kouder.

Met gemiddeld 8,8 graden voert 2007 de lijst met de warmste eerste tien dagen van januari aan. Die eerste plek werd tot voor kort ingenomen door 1921. Toen werd het in dezelfde periode gemiddeld 8,2 graden. Op 9 januari sneuvelde al het record van het zachtste etmaal sinds de metingen in 1901 begonnen. De temperatuur in De Bilt kwam uit op 12,9 graden, 1 graad warmer dan op 5 januari 1957.

Ook deze week houdt het zachte weer volgens het KNMI aan. In de tweede helft van de week kan het weer 14 graden worden. Een stormdepressie zorgt dan voor bijzonder onstuimig weer. Volgens het KNMI is het nog onduidelijk hoe hard het precies gaat waaien omdat dit sterk afhankelijk is van de exacte koers van de depressie.

Deze stormdepressie wordt gevolgd door koudere polaire lucht die in de richting van Nederland stroomt. Hierdoor wordt het volgende week kouder en is er kans op lichte vorst. Volgens het KNMI is het nog onduidelijk of dit de aanzet is tot een vorstperiode.