Boycot extreem-rechts in Europees Parlement

EuropaDe nieuwe extreem-rechtse fractie Identiteit, Traditie en Soevereiniteit (ITS) die vandaag zitting zal nemen in het Europees Parlement, zal door alle andere partijen worden geboycot. De nieuwe fractie bestaat uit Europarlementariërs van onder meer het Franse 'Front National', het Italiaanse 'Azione Sociale' van Alessandra Mussolini (de kleindochter van de Italiaanse dictator), het Oostenrijkse 'FPÖ', de 'Groot-Roemeense Partij' en 'Ataka' uit Bulgarije.

Om een nieuwe fractie in het Europarlement te vormen zijn minstens 20 leden nodig. Door fractievorming krijgen partijen meer rechten, subsidie en ambtelijke ondersteuning. De IST zou met haar 20 leden recht hebben op twee ondervoorzitters van een kamercommissie. Europarlementariër Max van den Berg (PvdA) heeft al laten weten dat wat hem betreft geen van de IST'ers zo'n functie gaat krijgen: ''Ik zie niet in waarom we iemand die de holocaust ontkent vice-voorzitter zouden maken van de commissie Buitenland''. Van Den Berg doelt daarmee op de Europees fractieleider van de IST, de Fransman Bruno Gollnisch, die in Frankrijk voor bagatellisering van de holocaust wordt vervolgd.

De ITS-fractie bestaat verder volgens het Algemeen Dagblad voor een groot deel uit mensen die de jodenvervolging ontkennen of bagatelliseren, alsnog alle joden willen uitroeien of zich keren tegen roma-zigeuners. Een enkeling wil zelfs nog steeds een groot-Duits rijk.

De ITS zegt zich sterk te willen maken voor christelijke gezinswaarden en de Europese cultuur en beschaving. De groep is tegen een bureaucratisch en naar eenheid strevende Europa, tegen een Europese superstaat en vóór een helder financieel beheer. Ze claimt ook 'vrijheid en rechten voor iedereen' en zegt haar steun aan de rechtsstaat toe. Waarnemers verwachten dat de partij zich vooral zal verzetten tegen een EU-lidmaatschap voor Turkije, de Europese immigratie wil verminderen en zich tegen een uitbreiding van de EU zal keren.