Hindoes negeren vervuiling Ganges

Duizenden sadhoes, 'heilige' hindoemannen, hebben zich maandag in de heilige rivier de Ganges gestort. Zij hadden eerder gedreigd het religieuze festival de Kumbh Mela wegens de vervuiling van het water te boycotten.

In reactie op het dreigement lieten de autoriteiten vorige week schoon water naar Allahabad stromen. De Kumbh Mela, die al meer dan 2000 jaar bestaat, is het grootste religieuze festival ter wereld. Vele miljoenen hindoes verzamelen zich bij de plek waar de Ganges, de Yamuna en een mythische derde rivier, de Saraswati, samenvloeien om een ritueel reinigingsbad te nemen.

Met het festival, dat 3 januari begon en 45 dagen duurt, herdenken zij de mythische slag waarbij goden en demonen vochten om de beker met de nectar van onsterfelijkheid. Tijdens gevechten om het bezit van de drank morsten zij op vier plaatsen druppels nectar. Daarom wordt het festival om beurten in een van die vier plaatsen gehouden. Een daarvan is Allahabad.

Rottende lichamen
Lozingen van de industrie, afvalwater, onkruidbestrijdingsmiddelen en de rottende lichamen van dode mensen hebben van de Ganges een zeer vervuilde rivier gemaakt, ook al heeft de regering in New Delhi herhaaldelijk beloofd de heiligste rivier van de hindoes te reinigen.

Maandag worden in Allahabad ongeveer 5 miljoen hindoes verwacht. Ongeveer 65.000 agenten en andere veiligheidsfunctonarissen moeten de orde bewaren en de festivalgangers de gelegenheid geven zich in de rivier onder te dompelen.