Eindhovense Boeddha wil niet zweven

Icoon WetenschapEen Boeddha die in een kunstproject van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zou moeten zweven, wil nog niet erg omhoog komen. Voor het project 'States of Nature' liggen in een vijver al een tijdje 88 'eieren' met zonnepanelen. De opgevangen zonne-energie moet ertoe leiden dat een Boeddha-figuur in een plastic kolom omhoog komt.

Vooralsnog houdt Boeddha zich echter verscholen onder het wateroppervlak. Studenten namen afgelopen week een duik in de vijver om aandacht te vragen voor het probleem.

Volgens ir. R. de Regt van de Technische Dienst is het vooraf uitgeprobeerd, maar blijft het lastig. ''Bij het origineel gaat het om een grote vijver van drie, vier meter diep. We konden vooraf alleen maar simuleren. Het principe is eenvoudig, maar in detail is het tamelijk ingewikkeld. De Boeddha moet over een lengte van drie meter omhoog. Daarvoor gebruiken we een magnetische spoel, maar het transport van energie over drie meter loopt niet. Er komt bijna geen elektronica aan te pas. Achteraf is het te mooi om waar te zijn dat dat zo simpel ook zou werken.''

De TU/e heeft afgelopen tijd meerdere oplossingen bedacht om Boeddha alsnog omhoog te laten komen. ''Er zijn een paar opties. Het is een mooi project waarin alles het doet. Alleen datgene waar het nu net om draait, dat doet het niet. Daar gaan we nu voor zorgen'', aldus De Regt. Vóór Pasen moet Boeddha van onder het wateroppervlak omhoog rijzen.



Zo zou het moeten gaan