Wilde kat heeft Nederland bereikt

Icoon OpmerkelijkDe wilde kat (Felis silvestris) behoort tot de Nederlandse fauna. Dankzij onderzoek in opdracht van de Provincie Limburg staat dit nu vast. Half december werd een wilde kat ontdekt door een zogenaamde fotoval in het Limburgse Heuvelland bij Epen. Wildbeheereenheden en de terreinbeheerders Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten hielpen mee in het onderzoek.

Soort
De wilde kat (Felis silvestris) lijkt veel op een cyperse huiskat, maar de tekening is anders, vooral op de staart. Ook is hij iets groter dan de gemiddelde huiskat. Onze huiskatten stammen af van de Noord-Afrikaanse ondersoort van de wilde kat. Mensen en huisdieren hebben niets te vrezen van de wilde katten: ze zijn erg schuw en ontwijken mensen zoveel mogelijk. De wilde kat is wettelijk beschermd.

Bosbewoner
Oorspronkelijk kwam de wilde kat haast overal in Europa voor, maar ten gevolge van menselijk ingrijpen is het dier nu vrijwel uitgeroeid. Dit kwam vooral doordat veel bossen verdwenen. In Noord-oost Frankrijk, de Ardennen en de Eifel overleefde een kleine populatie, die zich de laatste vijftig jaar gelukkig weer uitbreidt. Dat deze 'kleine Eifel-tijger', zoals hij bij onze Duitse buren wordt genoemd, Nederland nu bereikt heeft, kwam dan ook niet als een verrassing. Vier jaar geleden werd bij Vaals al een dode wilde kat gevonden, maar nu kan men met zekerheid zeggen dat er wilde katten rondlopen in Nederland.

De wilde kat, Felis silvestris
De 'Limburgse minitijger'

Met dank aan swen78 voor de submit.