Isabel Perón onder voorwaarden vrijgelaten

Icoon MisdaadDe Spaanse politie heeft de Argentijnse ex-president Isabel Perón vrijdag gearresteerd in haar woonplaats Villanueva de la Cañada bij Madrid. Dat hebben bronnen bij de Spaanse politie gemeld. Inmiddels is Perón onder voorwaarden weer vrijgelaten.

De arrestatie volgde een dag nadat een Argentijnse rechter een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen de 75-jarige weduwe van de voormalige president Juan Perón.

Perón was voor verhoor overgebracht naar de Audiencia Nacional, een speciaal gerechtshof in Madrid. Isabel Perón moest daar voor rechter Juan del Olmo van de Audienca Nacional verschijnen. Volgens bronnen bij justitie heeft Del Olmo Perón gevraagd of ze er bezwaar tegen heeft om aan Argentinië te worden uitgeleverd.

Het Franse persbureau AFP heeft van bronnen bij justitie vernomen dat Isabel Perón niet vrijwillig naar Argentinië gaat. Op last van Del Olmo is zij nu voorlopig weer vrij. Wel zal ze zich eens in de vijftien dagen moeten melden bij de Spaanse justitie.

Isabel Perón wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en verdwijning van een links politiek activist, Héctor Fagetti Gallego, tijdens haar presidentschap van 1974 tot 1976. Fagetti werd opgepakt door het leger en voor het laatst gezien in maart 1976.

Volgens de Argentijnse rechter Raúl Acosta handelden de militairen op basis van een presidentieel decreet waarin Isabel Perón in 1975 opdracht had gegeven op te treden tegen ''subversieve elementen''.

Perón werd staatshoofd na de dood van haar man Juzan Perón, die sinds 1946 drie keer president van het Zuid-Amerikaanse land was geweest. In 1976 werd Isabel Perón afgezet tijdens een militaire staatsgreep. Zij woont sinds 1981 in Spanje en is sindsdien slechts enkele keren naar Argentinië gereisd.

Juan Perón was drie keer getrouwd. Eva Perón was zijn bekendste echtgenote. Juan Perón trouwde met haar in 1945. Eva Perón overleed aan kanker in 1952. In 1961 huwde Juan Perón met Isabel die zangeres in een nachtclub was en eigenlijk María Estela Martínez heet.

Isabel Perón, met Casildo Herreras en Lorenzo Miguel
Isabel Perón (midden)