Geen grote problemen door storm

Icoon WeerRondvliegende dakpannen, bomen en takken op de weg, een afgeknapte vlaggenmast, een omvergeblazen auto. De zuidwesterstorm die over Nederland trok heeft een spoor van vooral kleine schade achtergelaten. Grote problemen of ernstige ongevallen heeft de wind echter niet veroorzaakt.

Het verkeer op de wegen ondervond last van harde windstoten en afgerukte takken en ontwortelde bomen. De files in ochtendspits waren echter niet noemenswaardig langer dan anders. De avondspits verliep ook zonder grote problemen. Wel zorgde hevige regenval op de A1 tussen Amsterdam en Laren ervoor dat een rijstrook dicht moest.

De storm zorgde er voor dat luchtverkeer minder of in sommige gevallen helemaal niet mogelijk was. De vliegvelden in Zeeland en Lelystad werden gesloten. Op Schiphol konden slechts de helft van het normale aantal vliegtuigen landen, zo'n dertig in plaats van zestig per uur. De wachttijden voor de reizigers liepen fors op.

Op het water was de wind wel duidelijk aanwezig. De boot naar Texel was donderdagochtend twee uur uit de vaart, de storm bereikte daar rond 11.00 uur windkracht 11. In de haven van Breezanddijk, aan het IJsselmeer sloeg een twintig meter lang kraanschip los door de storm. Het onbemande schip dreef daarop het IJsselmeer op en sloeg daarna tegen de basaltblokken van de Afsluitdijk.

De autovrachtboot Grande Portogallo, volgeladen met auto's, raakte in de haven van Vlissingen in problemen. Bergingsbedrijven konden voorkomen dat het schip zonk. In Zeeland werd de fiets- en voetveerboot tussen Vlissingen en Breskens uit de vaart genomen.

De Stormvloedwaarschuwingsdienst verwacht dat in de nacht van donderdag op vrijdag het zeewater 2,3 meter boven NAP zal zijn. Normaal is dat 67 centimeter. De waterschappen in Groningen gaan deze nacht de dijken bewaken. Door de harde wind in combinatie met de hoge waterstand wordt in Delfzijl een waterstand van 3,40 meter boven NAP verwacht.