Troepen VS bestormen Iraans consulaat Irak

Icoon BuitenlandsAmerikaanse troepen hebben donderdagmorgen een Iraanse consulaat in Irak bestormd. Daarbij hebben zij 5 medewerkers van het consulaat en een onbekend aantal bewakers opgepakt. Ook werden er computers en documenten meegenomen. De bestorming heeft alleen materiële schade bezorgd.

Het Iraanse consulaat is in het noorden van Irak gevestigd, in de stad Irbil. Volgens plaatselijke media hebben de Amerikaanse troepen met behulp van vijf helikopters het pand via het dak bestormd. Ook werd de omgeving van het gebouw afgezet met een onbekend aantal voertuigen. De aanwezigen werd in verschillende talen te kennen gegeven, dat ze zich ofwel moesten overgeven, of anders de dood zouden ondervinden.

Volgens het internationale recht genieten medewerkers van een consulaat, in tegenstelling tot ambassademedewerkers, geen diplomatieke onschendbaarheid.

De inval op het Iraanse consulaat komt op een zeer gevoelig moment, omdat de relatie tussen Iran en de VS nogal gespannen is. President Bush beschuldigt Iran van nucleaire ambities, en het bijdragen aan het geweld in Irak. President Ahmadinejad ontkent deze aantijgingen, en beweert dat de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten schadelijk is voor de hele regio.

Met dank aan santax voor de submit.