Evangelische school weigert homoleraar

OnderwijsDe Amsterdamse wethouder van Onderwijs Ahmed Aboutaleb wil opheldering van de evangelische scholengemeenschap 'De Passie' in het Westelijk Havengebied over het beleid homoseksuele leerkrachten te weren, zo schrijft Het Parool vandaag. In een algemene scholengids die dit weekeinde verscheen, liet schooldirecteur Jaap Wisse weten dat homoseksualiteit ''niet strookt met de uitgangspunten van de school'' en dat er dus geen openlijk homoseksuele docenten werken.

De PvdA-wethouder vermoedt een overtreding van de Wet gelijke behandeling, en wil daarom uitleg van de school. De voorzitter van homo-organisatie COC, Frank van Dalen, noemt het in ieder geval ''je reinste discriminatie. Dit beleid zou niet moeten en mogen kunnen.''

Scheppingsverhaal
De Passie is een evangelische school die de letterlijke interpretatie van de bijbel, inclusief het scheppingsverhaal, als basis heeft voor het onderwijs. De meeste leerlingen zijn gereformeerd of hervormd, een enkeling is katholiek.

De algemeen directeur van de school, Gertjan Oosterhuis, zegt dat er volgens hem geen sprake is van discriminatie. Hij zegt namelijk niet te selecteren op geaardheid maar op gedrag: ''Wij zien een verschil tussen homofilie en homoseksualiteit.'' Het kan volgens hem best zo zijn dat er docenten in dienst zijn die homoseksuele gevoelens hebben, maar er als christen niets mee doen. Oosterhuis vergelijkt zijn beleid met dat van een islamitische school, die alleen moslims als leerkracht aanneemt. ''Wij hebben ook geen docent in dienst die zegt dat God niet bestaat. Je mag selecteren op levensovertuiging.''

De Passie heeft buiten Amsterdam ook vestigingen in Utrecht en Rotterdam. In Twente en Friesland/Groningen zijn werkgroepen actief die een vestiging voorbereiden. De school biedt onderwijs in VMBO-TL, HAVO, VWO.