Straf voor 'bezorgde' sekschattende vader

Icoon InternetDe 42-jarige K. uit Zwolle kreeg het gisteren voor elkaar om een Zwolse politierechter bijzonder kwaad te krijgen. Dat kwam door een excuus dat K. gaf voor het sekschatten met een 14-jarig meisje.

K., zelf vader van kinderen, zei over een geslaagde poging een 14-jarig meisje uit de kleren voor de webcam te krijgen, dat het slechts ging ''om onderzoek naar de gevaren van internet.'' Hij wilde weten tot hoever meisjes zouden gaan op internet, omdat hij bezorgd was over wat zijn kinderen te wachten stond.

Vader K. was in april 2006 begonnen met zijn 'onderzoek' naar de gevaren op internet. Onder valse namen begaf hij zich op chatsites voor kinderen en hij kwam daar aan de praat met een 14-jarig meisje. Voor 40 euro mocht de Zwollenaar meekijken op haar webcam en na wat afpingelen betaalde hij haar 20 euro, waarna de minderjarige haar truitje omhoog deed.

K. probeerde zich er na de boosheid van de rechter nog uit te redden door te zeggen dat het meisje hem benaderde en dat hij dacht dat ze 19 was. ''Ze heeft mij misleid en zij is deels schuldig.''

Dat excuus werkte helemaal averechts op de rechter: ''Er is hier maar ťťn schuldige en dat bent u. Helemaal kwalijk vind ik dat u het meisje heeft bedreigd en bang heeft gemaakt om ontdekking te voorkomen. En van dat onderzoekverhaal geloof ik totaal niks. Nul komma nul.''

K. werd uiteindelijk conform de eis veroordeeld tot 120 uur werkstraf plus 2 maanden voorwaardelijke celstraf, voor het uitlokken van ontuchtige handelingen via internet.