Bush wil meer troepen naar Irak sturen

Icoon OorlogPresident Bush heeft zijn nieuwe strategie voor Irak uiteengezet. In een toespraak op televisie gaf hij toe dat hij fouten heeft gemaakt. Volgens Bush had Amerika direct na de Iraakse verkiezingen van een jaar geleden, meer troepen moeten sturen. "Het was een persoonlijke vergissing dat dat niet is gebeurd", zo zei Bush.

De president stuurt nu 21.000 extra militairen extra naar Irak, de meesten naar Bagdad. Ze worden ingezet om de stad samen met het Iraakse leger en de politie te ontdoen van radicale strijdgroepen. "Als dat niet gebeurt, verandert Irak in een extremistische vrijplaats", zei Bush. Volgens de president mag de missie in Irak niet mislukken, want 11 september heeft volgens hem laten zien dat de veiligheid van Amerika in het geding is als radicale brandhaarden aan de andere kant van de wereld niet aangepakt worden.

Of hij zijn plannen ook kan uitvoeren, is nog onzeker. De Democraten hebben het nu voor het zeggen in het Congres, en die hebben meer dan genoeg van de oorlog in Irak. In een reactie zei de Democratische senator Durbin dat Bush niet naar zijn adviseurs luistert. Hij vindt dat de Amerikaanse troepen in Irak alle steun verdienen, maar dat er vooral nagedacht moet worden over hoe ze zo snel mogelijk kunnen worden teruggetrokken.

Bush gaat ervan uit dat de Iraakse regering in november zelf de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de provincies kan overnemen.