Tot 15 jaar voor beramen Europese aanslag

TerrorismeIn Bosnië-Herzegovina zijn vandaag vier mannen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag op een Europees doelwit.

De langste straffen waren voor een 19-jarige Zweed en een 18-jarige Turk. Zij kregen respectievelijk 15 en 13 jaar celstraf voor het voorbereiden van een terreuraanslag. Een 30-jarige Bosniër kreeg 8 jaar omdat hij de twee voorzag van explosieven. Een vierde man, eveneens een Bosniër, moet 2,5 jaar de cel vanwege het bezit van wapens en explosieven.

Het viertal werd in 2005 aangehouden. De politie trof toen in een appartement in Sarajevo een gordel met explosieven, vuurwapens, munitie en een instructievideo voor het bouwen van een bom aan. Naar aanleiding van die arrestaties volgden een paar dagen later ook aanhoudingen in Denemarken.

Het blijft onduidelijk welk land de verdachten hadden willen treffen met de aanslag, maar de videoband bevatte aanwijzingen dat het ging om een Europees land, dat troepen heeft in Irak of Afghanistan.