Verdachte zaak Nicky Verstappen ontkent

BinnenlandsDe verdachte die gisteren werd aangehouden in verband met de moord uit 1998 op Nicky Verstappen, de 36-jarige Erik A. uit Landgraaf, heeft gisteravond een zelfmoordpoging gedaan. Agenten grepen meteen in, zodat hij de zelfmoordpoging niet succesvol kon afronden. Hoe de man zich van het leven probeerde te beroven is niet bekend. Hij hoefde niet naar het ziekenhuis voor behandeling.

Volgens zijn advocaat is A. - een alleenstaande, werkloze man - compleet in de war en onaanspreekbaar. ''Toen ik 's middags arriveerde, was er geen zinnig woord meer met hem te wisselen. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Na een kwartier heb ik het opgegeven. Het zegt wel iets over de geestelijke nood waarin deze man verkeert'', aldus raadsman L. Bouts vandaag in het Algemeen Dagblad.

Erik A. is vermoedelijk de schrijver van een aantal brieven die het afgelopen jaar zijn gevonden rond het monument op de Brunssumerheide ter nagedachtenis van de jongen uit Heibloem. De inhoud van de brieven suggereert dat de schrijver mogelijk meer weet over de manier waarop Nicky Verstappen om het leven is gebracht.

Nicky Verstappen verdween in de vroege ochtend van 10 augustus 1998 uit een tent van Jeugdwerk Heibloem op een vakantiekamp op de Brunssummerheide. Die avond werd hij dood gevonden op ongeveer 1200 meter van het kamp aan de rand van een dennenbosje.

Update 13.34 uur
De Maastrichtse persofficier van justitie Anneke Rogier zegt vanmiddag dat helemaal niet zeker is dat A. een zelfmoordpoging heeft ondernomen.

Rogier: ''Bewakers troffen de man dinsdagmiddag met een kledingstuk om zijn nek in diens cel aan. Daar kun je een heleboel gedachten bij hebben. Je zou kunnen denken dat hij het koud had en graag iets om zijn hals droeg. Ik denk niet bij voorbaat in de richting van een zelfmoordpoging.''

Volgens de persofficier heeft de verdachte voor de politie een uitgebreide verklaring afgelegd. Wat de hij verklaard heeft, wilde zij niet zeggen. Rogier zegt de verdachte pas van slag raakte toen de advocaat kwam en dat A. op zijn raadsman erg emotioneel reageerde. Voordien en nadien verliepen de contacten tussen de Landgravenaar en de politie juist heel goed en fatsoenlijk, aldus Rogier.

Update 18.44 uur
De verdachte ontkent in alle toonaarden dat hij betrokken was bij de moord op Nicky Verstappen, zegt zijn advocaat Bouts.

Vrijdag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht. Dan wordt beslist of de arrestatie rechtmatig was.

Met dank aan ivojoosten1985 voor de submit.