Vrouw gaat 400 kilometer rolstoel rijden

Icoon BinnenlandsDe 38-jarige Bea Sneep uit Stadskanaal zal uit dankbaarheid voor stichting Personal Service Dogs een sponsortocht van maar liefst vierhonderd kilometer gaan ondernemen. Sneep, die door een sportongeluk nu al twaalf jaar gekluisterd is aan een rolstoel, mag zich de gelukkige eigenaresse noemen van één van de getrainde honden van deze stichting, die haar het leven heel wat aangenamer maakt. Het opleiden en trainen van deze hulphonden wordt beperkt vergoed door zorgverzekeraars, maar de opleiding van signaalhonden voor mensen met bijvoorbeeld epilepsie wordt helemaal niet vergoed.

Sneep: "Hulphonden helpen je niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Zo kom je (verplicht) vaker buiten en zorgt je hond voor contact met andere mensen. Je hond neemt de angst voor de rolstoel weg. Er wordt een afstand, die veel mensen voelen als ze iemand in een rolstoel zien zitten, overbrugd doordat de hond een 'veilig' gespreksonderwerp is."

Sneep, die haar hulphond Fingal zelf heeft getraind en opgeleid in samenwerking met Markus Goetz van de stichting Personal Service Dogs, gaat de vierhonderd kilometer, die haar van Stadskanaal in Groningen naar het drielandenpunt in Vaals in Zuid-Limburg zal voeren, afleggen in een handbewogen rolstoel. Fingal zal haar bijstaan. Het doel van haar actie is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de stichting en deze meer naamsbekendheid te geven. Meer informatie over de actie is te vinden op de website 400kilometer.nl.