Apple onthult langverwachte mobiele telefoon

Apple heeft dinsdag zijn langverwachte mobiele telefoon, de iPhone, onthuld. Topman Steve Jobs toonde het apparaat dinsdag op een conferentie van het concern in San Francisco. De iPhone komt in juni in de VS op de markt. In Europa verschijnt hij eind dit jaar.

De iPhone is niet alleen een mobiele telefoon, maar ook een mp3-speler gebaseerd op de populaire iPod van Apple. Bovendien is het speeltje uitgerust met een camera. Volgens Jobs is de iPhone veel handiger in gebruik dan de huidige generatie mobiele telefoons waarop ook muziek kan worden afgespeeld. Hij is voorzien van een groot aanraakscherm.

Jobs zei dat er twee versies komen, een met 4 gigabyte opslagruimte en een waarop 8 gigabyte aan muziek kan worden opgeslagen. De prijs loopt uiteen van 499 dollar tot 599 dollar (ongeveer 385 tot 460 euro).

De onthulling van Jobs volgt op maanden van speculatie door analisten en andere experts. De algemene verwachting was al dat Apple dinsdag eindelijk de iPhone zou laten zien. Desondanks schoot de koers van het concern op de beurs in New York omhoog.

Met de iPhone hoopt Apple het enorme succes van de iPod te herhalen. Van deze muziekspeler heeft het concern er wereldwijd meer dan zeventig miljoen verkocht sinds de introductie in 2001. Apple kan echter stevige concurrentie verwachten van gevestigde producenten van mobiele telefoons als SonyEricsson en Nokia. Deze concerns hebben al telefoons op de markt gebracht die ook functioneren als mp3-speler.

Microsoft zei eerder deze week op een beurs voor consumentenelektronica in Las Vegas dat zijn muziekspeler mogelijk ook een telefoon krijgt. De Zune, zoals het apparaat heet, is onlangs door Microsoft in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Het concern benadrukte wel dat het inbouwen van een mobiele telefoon niet de hoogste prioriteit heeft.

Jobs liet dinsdag bovendien Apple TV zien, een apparaat dat de computer en televisie met elkaar verbindt. Films die op de computer zijn binnengehaald, kunnen met het systeem op tv worden afgespeeld. Een prototype van het speeltje heeft Apple overigens in september al laten zien. Het concern verkoopt via zijn online winkel iTunes ook televisieseries en films.

Voor meer plaatjes van de iPhone kun je een bezoekje brengen aan Engadget.