Amerikaanse luchtaanval op SomaliŽ

Icoon TerrorismeEen Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft maandag een aanval uitgevoerd op een vermeende basis van al-Qaeda in het zuiden van SomaliŽ. Dit hebben de tv-stations CBS en CNN gemeld.

De Somalische interim-regering heeft de aanval dinsdag bevestigd. Doelwit van de operatie waren leden van het terreurnetwerk die in 1998 verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij meer dan 200 doden vielen.

Er zijn volgens diverse bronnen veel doden gevallen bij de aanval, maar over hun identiteit is niets bekend. ''Het doelwit was een klein dorp met de naam Badel waar de terroristen zich verstopten'', aldus een Somalische regeringswoordvoerder.

''En het vliegtuig heeft precies zijn doel getroffen.'' Er waren Somalische en Ethiopische troepen in de buurt. ''Zeker, er zijn veel mensen gedood. Er liggen zo veel dode mensen in het gebied, en we weten niet wie wie is, maar de aanval was een succes.''

Het Amerikaanse vliegtuig van het type AC-130 was opgestegen vanuit Djibouti.

Update 13.22 uur
De Amerikaanse luchtaanval heeft zeker dertig mensen het leven gekost. Dat meldde de regering van het Oost-Afrikaanse land.

Volgens ooggetuigen bevinden zich zeker zes leden van een familie die een bruiloft bijwoonde onder de slachtoffers. ''De Verenigde Staten hebben drie dorpen in het grensgebied met Kenia aangevallen. De aanvallen zijn met ons gecoŲrdineerd'', aldus kolonel Omar Addi in de havenstad Kismayo.

Amerikaanse media maken ook melding van de dood van een al-Qaeda kopstuk. Het gaat om Fazul Abdullah Mohammad, die prijkt op de CIA-lijst van meestgezochte terroristen. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

De Somalische president Yusuf Ahmed zei vandaag dat de VS het recht hebben waar ook ter wereld luchtaanvallen uit te voeren op al-Qaeda-strijders.