Rusland sluit olietoevoer naar Wit-Rusland af

Icoon BuitenlandsRusland heeft maandag de olietoevoer naar Europa via de Droezjba-pijpleiding in Wit-Rusland afgesloten. Dat heeft de Russische pijpleidingbeheerder Transneft bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder tapte het buurland illegaal olie af en is daarom de oliekraan dichtgedraaid. Daardoor is ook de export naar Europa stil komen te liggen.

Polen en Duitsland meldden eerder op maandag dat de aanvoer van olie via de Droezjba-pijpleiding was gestaakt. Aanvankelijk was niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk was. Rusland en Wit-Rusland wezen elkaar aan de hoofdschuldige. Beide landen zijn al weken verwikkeld in een felle ruzie over de prijzen van olie en gas.

Wit-Rusland besloot vorige week eenzijdig een hoge belasting te gaan heffen op olie die over zijn grondgebied van Rusland naar Europa stroomt. Volgens Transneft tapt het land sinds het weekeinde olie af om betaling van die heffing veilig te stellen. Moskou had het buurland eerder gedwongen meer dan het dubbele te gaan betalen voor Russisch aardgas.

Duitsland en Polen hebben bezorgd gereageerd op het stopzetten van de invoer van Russische olie, hoewel beide landen ook zeiden voorlopig over voldoende oliereserves te beschikken. Berlijn riep de twee kemphanen op hun verantwoordelijkheid te nemen als leverancier en doorvoerder van olie. Ook Hongarije meldde maandag problemen met de aanvoer van Russische olie.