Omstreden Poolse aartsbisschop dient ontslag in

BuitenlandsDe omstreden aartsbisschop van Warschau, Stanislaw Wielgus, heeft zondag zijn ontslag bij paus Benedictus XVI ingediend. De paus heeft het ontslag geaccepteerd. Dat heeft de missie van het Vaticaan in Polen laten weten.

Wielgus gaf vrijdag toe dat hij in de communistische tijd voor de Poolse geheime dienst heeft gewerkt. Hij sprak over fouten in het verleden. Het mea culpa volgde nadat een commissie van de Poolse Rooms-Katholieke Kerk tot de conclusie was gekomen dat Wielgus actief was voor de gevreesde organisatie.

Installatie
Aanvankelijk zou Wielgus zondagmorgen tijdens de mis in Warschau worden geïnstalleerd. Zaterdagnacht hebben de Poolse autoriteiten en vertegenwoordigers van het Vaticaan druk overleg gevoerd over de installatie.

Wielgus (67) was bisschop van Plock, tot hij vorige maand door paus Benedictus XVI tot aartsbisschop van Warschau werd benoemd. Hij kwam in opspraak toen het rechtse weekblad Gazeta Polska hem van samenwerking met de geheime dienst beschuldigde. De communisten zouden Wielgus in 1967 hebben geworven, toen hij filosofie studeerde aan de katholieke universiteit in Lublin.

Verlegenheid
De affaire-Wielgus heeft de Rooms-Katholieke Kerk, waarbij 95 procent van de Polen is aangesloten, in verlegenheid gebracht. De kerk was onder het communisme het belangrijkste bolwerk van de oppositie, maar de laatste tijd is van verscheidene geestelijken bekend geworden dat zij informant van de communisten zijn geweest.

Historici schatten dat meer dan 10 procent van de rooms-katholieke geestelijken met de communisten heeft samengewerkt.



Stanislaw Wielgus