'IsraŽl beschikt over aanvalsplan Iran'

Icoon BuitenlandsIsraŽl heeft plannen opgesteld om de Iraanse nucleaire fabrieken te vernietigen. Speciaal getrainde gevechtspiloten zouden de verrijkingsfabriek in de plaats Natanz bombarderen met tactische nucleaire wapens. De Britse krant The Sunday Times bericht zondag over de zeer geheime plannen naar aanleiding van informatie van anonieme IsraŽlische militaire bronnen.

IsraŽl zou voor Natanz zogenoemde bunker busters, bommen die door dikke lagen beton heen kunnen dringen, willen gebruiken. Eerst zouden conventionele wapens worden gebruikt om "gaatjes" in de doelen te slaan, waarna kleine kernbommen met een laag uraniumgehalte volgen die diep onder de grond exploderen. Nucleaire wapens zouden volgens The Sunday Times alleen worden ingezet als deskundigen er van overtuigd zijn dat conventionele bommen niet effectief zijn. Twee andere nucleaire instanties, de zwaarwaterreactor in Arak en de uraniumverrijkingsfabriek in Isfahan, zouden met conventionele bommen worden geŽlimineerd.

"Als het groene licht wordt gegeven, wordt het een missie, een aanval en het Iraanse nucleaire project is verwoest", citeert The Sunday Times een van de bronnen. De IsraŽlische inlichtingendienst Mossad is volgens de krant tot de conclusie gekomen dat Iran er bijna in slaagt om zoveel verrijkt uranium te produceren, dat het land binnen twee jaar een kernbom kan maken.

Update 15.52 uur
IsraŽl heeft zondag ontkend dat het plannen heeft opgesteld om de Iraanse nucleaire installaties te vernietigen. Een woordvoerder van het IsraŽlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat tegen de krant Haaretz.

De zegsman stelde dat IsraŽl vindt dat het geschil over de nucleaire ambities van Iran met diplomatieke middelen moet worden opgelost. Hij reageerde op een bericht in The Sunday Times.