'Midden van EU' overspoeld met toeristen

Icoon Europa Een graanveld in het Duitse stadje Meerholtz kreeg normaal amper aandacht, maar sinds het begin van 2007 lopen er opeens veel toeristen op het landgoed. Het blijkt namelijk het midden van de nieuwe Europese Unie te zijn, na toetreding van Roemenië en Bulgarije op 1 januari.

"Het was een verrassing", aldus de Duitse graanverbouwer Eckhard Paul. "Het duurde een tijdje voor ze mij vonden. Niemand geeft echt aandacht aan al dit land hier". Hij denkt echter niet dat dit zijn leven gaat veranderen. "Ik kan een voedsel- en drankjeskraam beginnen, maar de toeristen zullen na een paar weken wel verdwenen zijn. Het is te afgelegen", gaat hij verder. Edgar Donner stelt dat hij misschien op de weg gaat staan met een hoed en geld gaat verzamelen.

Burgemeester Jürgen Michaelis van Gelnhausen, waar Meerholz bijhoort, hoopt een slaatje uit de nieuwe situatie te kunnen slaan. Hij wil een monument gaan plaatsen bij het gemeentehuis om aan te geven dat het gebied het middelpunt is van de EU. "Het is een marketingmogelijkheid, al ben ik wel skeptisch over de toetreding van Bulgarije en Roemenië", zei hij. Hij hoopt daarmee toeristen naar zijn dorp te kunnen lokken. Er zijn al drie vlaggenstokken neergezet op 10 meter van het echte midden om het graanveld niet te beschadigen. Eerder was Kleinmaischeid in de Duitse staat Rijnland-Pfalz het middelpunt.

Het is moeilijk een midden van de EU te geven. Cyprus en de Britse eilanden tellen niet mee, omdat het eilanden zijn. Overzeese gebieden, zoals Frans Guyana dat officieel een provincie van Frankrijk is en in Zuid-Amerika ligt, worden in deze Franse berekening niet meegerekend. De positie van het midden kan nog veranderen als Noorwegen, Turkije of Oekraïne ooit lid worden van de EU. "Ik heb niets tegen Turks lidmaatschap", zegt de burgemeester om aan te geven niet koste wat het kost het midden te willen blijven.

Er zijn overigens meer steden die claimen het midden van de EU of van Europa te zijn. Zelfs in Litouwen staat een kolom met een bezoekerscentrum die claimt het midden van Europa te zijn. Ook het Oekraïnse dorp Rakhiv stelt het midden te zijn, net als het Duitse Neualbenreuth aan de Tsjechische grens. Ook in Zwitserland zijn er talloze middelpunten te vinden. Het midden van Europa ligt volgens andere Franse berekeningen ergens tussen Afrika en Zuid-Amerika, omdat deze de overzeese gebieden Reúnion en Frans Guyana wel meetelt.



Volgens FOK!-berekeningen is Drenthe het middelpunt
Rood: "Officiële" middelpunten