'Aarde warmt van binnenuit op'

WetenschapDe klimaatverandering van de aarde die zich volgens velen aan het voltrekken is, zou wel eens van 'binnenuit' kunnen gebeuren. Dat stelt ex-meteoroloog van het KNMI Paul Citroen.

In het programma 'De Peiling' op Radio NoordHolland zei Citroen gisteren dat de wereldwijde temperatuurstijging te maken kan hebben met een snellere opwarming van de aarde van binnenuit. ''Door het wegpompen van de olielaag is een buffer weggevallen die de hitte van de kern van de aarde gedeeltelijk opving'', aldus de theorie van Citroen.

Hij denkt dat het wellicht kan helpen om de weggepompte olie te vervangen door een gelei, die de warmte vasthoudt.

De meeste wetenschappers gaan ervan uit dat de aarde alleen opwarmt omdat door toedoen van de mensheid er steeds meer broeikasgassen de atmosfeer worden ingepompt. Dankzij de broeikasgassen hebben we een aangenaam klimaat op aarde. Ze zorgen er namelijk voor dat de warmte uit de teruggekaatste zonnestralen wordt vastgehouden. Deze opwarmende werking van deze deken wordt het natuurlijke broeikaseffect genoemd. Een teveel aan broeikasgassen zou het natuurlijk effect echter negatief beïnvloeden (opwarming).