CDA, PvdA en ChristenUnie formeren verder

Icoon PolitiekCDA, PvdA en ChristenUnie delen een gezamenlijke analyse en hebben dezelfde visie over wat Nederland de komende jaren nodig heeft. Dat heeft informateur Herman Wijffels vrijdag gezegd over de coalitiebesprekingen tussen de drie partijen. Vanochtend werd al verwacht dat de besprekingen in Beetsterzwaag met succes zouden worden afgesloten.

''Er zijn vruchtbare gesprekken geweest die een goede basis geven voor een vervolg'', stelt Wijffels. ''Iedere partij legt zijn eigen accenten, maar er is wel een brede gezamenlijke basis.'' De drie partijen hebben de wil om er samen uit te komen. Er zijn dan ook ''geen punten genoemd die op voorhand als een absoluut breekpunt kunnen worden beschouwd.''

Reizend gezelschap
Volgens Wijffels is het ''hele veld overzien''. De oud-voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) voegde er wel aan toe dat ''sommige punten heel zwaar liggen''.

Balkenende, Bos en Rouvoet zullen ook de komende weken van tijd tot tijd in beslotenheid op geheime locaties praten over de mogelijkheid om een coalitie te vormen. In zekere zin worden we een reizend gezelschap, aldus Wijffels.

Volgens hem bestaat er bij zijn gesprekspartners weinig animo om steeds in de bekende hoek van het Binnenhof te vergaderen. Het is de onderhandelaars goed bevallen om ver van de ''hectiek in Den Haag'', waarvan de media deel uitmaken, in alle stilte hun gesprekken te voeren.

Hij wil de komende drie tot vier weken ''flink meters maken'' door drie tot vier dagen per week te onderhandelen. De informateur wil de hete hangijzers niet tot het laatste bewaren. De onderhandelaars zien vergrijzing, ecologie en sociale samenhang als belangrijke thema's.