Vuurwerkdode kwam door schietlont

Icoon BinnenlandsDe 36-jarige Barendrechter Serge Sluijters die in nieuwsjaarnacht de discutabele eer had als eerste op Teletekst te staan als vuurwerkdode, is om het leven gekomen door een Belgisch professioneel stuk vuurwerk. In het Algemeen Dagblad beamen zijn vader en vriendin Esther, met wie hij spoedig zou gaan trouwen, dat het een in ons land illegaal stuk vuurwerk betrof.

De vader van Serge: ''Het vuurwerk kwam uit Essen in België en inderdaad, in ons land is het illegaal. Maar het was een professioneel stuk vuurwerk, uit de fabriek. In de media is de indruk gewekt dat Serge met oorlogstuig aan het rommelen was. Dat doet ons veel pijn, want hij deed alles goed doordacht.''

Waar Serge niet goed over gedacht had, ook al omdat een gebruiksaanwijzing voor particulieren ontbrak, was dat er weliswaar een lont van één meter aan de mortier zat, maar dat dit een zogenaamde schietlont betrof. Serge wist niet dat deze lont elektronisch moest worden ontstoken en niet met open vuur, want dan brandt de lont in no-time op.

Gezicht weg
Toen Serge de lont met vuur aanstak, werd de mortier binnen één seconde gelanceerd en belandde midden in het gezicht van Serge, die nog boven de lanceerinrichting hing. Zijn vriendin zag hem op straat vallen en wist gelijk dat het mis was. Zijn hele gezicht was weggeslagen. Waarschijnlijk was hij op slag dood.

Serges vader: ''Laat dit een les zijn voor iedereen die vuurwerk in België haalt. Al ben je nog zo voorzichtig, je weet niet wat je in handen hebt. Dat is het enige domme geweest van Serge.''

Serge wordt zaterdag begraven. Speciaal voor de krant zochten de nabestaanden een foto uit van Serge en Esther. Om het vuurwerkslachtoffer 'ook weer een gezicht' te geven.



Esther en Serge