Provincie Groningen pakt armoede aan

Icoon BinnenlandsDe provincie Groningen wil de armoede in het noorden van het land aanpakken. Uit onderzoek van Provinciale Staten blijkt dat bijna een derde deel van de Groninger bevolking op de rand van de armoede leeft. Dat heeft de provincie donderdag bekendgemaakt.

Groningen heeft het hoogste armoedecijfer van Nederland. Groningers komen vaker in de schuldhulpverlening terecht dan mensen elders. Ook is het gemiddelde schuldbedrag in Noord-Nederland 20 tot 30 procent hoger dan in de rest van het land, aldus een woordvoerder.

Provinciale Staten noemen de ontwikkeling zorgwekkend en onderzoeken daarom nu wat de provincie voor deze inwoners kan doen.

65-plussers
Vooral eenoudergezinnen, werklozen en arbeidsongeschikten in Groningen hebben financiële problemen. Opvallend is dat 65-plussers minder vaak moeite hebben om rond te komen dan jongere mensen, blijkt uit het onderzoek.

Om de eindjes zo goed mogelijk aan elkaar te knopen, bezuinigen de mensen met weinig inkomen vooral op uitgaan en vrijetijdsbesteding, kleding, vakantie, kranten en tijdschriften. Het minst bezuinigen zij op medische voorzieningen als de thuiszorg en tandarts.