Laatste pro-formazitting Holleeder

Icoon Misdaad Vermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder en vijf medeverdachten verschijnen donderdag voor de rechtbank voor een laatste zogeheten pro-formazitting.

Holleeder en de zijnen worden ervan verdacht dat zij jarenlang systematisch een aantal vastgoedhandelaren hebben afgeperst. In april zal de rechtbank inhoudelijk met de zaak beginnen. Het monsterproces zal naar verwachting drie maanden duren.

De Haarlemse rechtbank is belast met de zaak. De rechters houden uit veiligheidsoverwegingen zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. De officieren van justitie in de zaak zijn Koos Plooij en Saskia de Vries.

Een van de vermoedelijke slachtoffers van Holleeder was de Amsterdamse vastgoedmagnaat Willem Endstra. Hij werd in mei 2004 doodgeschoten. Voorafgaand aan zijn dood had hij in het geheim vele gesprekken met de inlichtingendienst van de Amsterdamse politie, waarin hij uitvoerig beschreef hoe hij en anderen door Holleeder werden afgeperst.

Endstra deed destijds ook een boekje open over Holleeder als organisator van een reeks liquidaties. Onlangs maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het het onderzoek naar deze moorden heeft afgesplitst van de afpersingszaak. De moordzaken zullen vermoedelijk resulteren in een volgend proces tegen Holleeder.