FBI was getuige mishandelingen Guantanamo

BuitenlandsDe FBI heeft de verslagen van federale agenten op internet gezet die getuige zijn geweest van de mishandeling van gevangenen op de marinebasis Guantanamo Bay. Het betreft getuigenissen van incidenten die al aan het licht waren gekomen.

De getuigenissen die nu op internet zijn gezet, komen uit een groot intern onderzoek van de dienst om te kijken of FBI'ers zich schuldig hadden gemaakt aan onoirbare praktijken. Dat was volgens de Amerikaanse federale recherche niet het geval.

Vernederd
Uit de getuigenissen blijkt hoe er om gegaan werd met de van terrorisme verdachte gevangenen. Velen werd voedsel en water onthouden en gedurende lange periodes aan handen en voeten geboeid aan de grond geketend. "De meesten bevuilden zichzelf en werden er 18, 24 uur of langer achtergelaten", aldus een verklaring. Anderen werden blootgesteld aan extreme temperaturen.

Ook werden gevangenen vernederd. Zo ging een bewaker in hurkzit boven een koran hangen om het boek te bevuilen. Een gevangene werd gehuld in een IsraŽlische vlag. Bij een ander werd het hoofd omwikkeld met tape terwijl hij een volle baard had. Weer een andere gedetineerde werd 'gedoopt' door een als priester verklede bewaker. Ook kreeg een verdachte een showtje voorgeschoteld door een topless bewaakster.

Alle 493 agenten die dienst deden op Guantanamo zijn door het diepgravende onderzoek vrijgepleit, aldus FBI-woordvoerder Richard Kolko. De misdragingen zouden zijn begaan door personeel van andere overheidsdiensten en ingehuurde bedrijven.

-
Link: FBI-onderzoek Guantanamo Bay.