BREIN 'verwijderde' ruim 100 downloadsites

Icoon PiracyStichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) heeft in 2006 115 illegale 'uitwisselsites' gesloten (laten sluiten). Volgens BREIN waren bij deze sites ruim anderhalf miljoen mensen geregistreerd.

''In het vorige jaar is het netwerk van zogeheten P2P-sites in Nederland bijna volledig opgerold. De grootste slag is geslagen'', aldus BREIN-directeur Tim Kuik. In 2007 zal de stichting zich richten op mensen die in het buitenland wonen en van daaruit sites die ook in Nederland actief zijn, beheren.

Stichting BREIN ondernam in 2006 meer dan 12.000 keer actie tegen piraterij. Ruim 8.000 keer werden advertenties voor illegale films en muziek verwijderd. Ook waren er meer dan 200 civiele acties tegen piraterij op markten en illegale invoer. Tenslotte ondernam FIOD-ECD enkele tientallen strafrechtelijke acties. De boetes die werden opgelegd varieerden tussen enkele duizenden euro's tot 110.000 euro.

Antwoord
De rechtspraak gaf volgens directeur Tim Kuik in 2006 antwoord op twee belangrijke vragen: wanneer is een site illegaal en wanneer moet een ISP naam, adres en woonplaats (NAW) afgeven?

De vuistregel voor de vraag of een site illegaal is, werd volgens Kuik door het Hof in hoger beroep in de Zoekmp3 uitspraak gegeven: Een site is onrechtmatig als er systematisch en structureel gebruik gemaakt wordt van de beschikbaarheid van illegale bestanden. Het maakt daarbij niet uit dat de bestanden zelf elders staan.

Over afgifte NAW gaf het Hof in hoger beroep in het BREIN/ISP's kort geding de regel: de inbreuk moet redelijkerwijs aannemelijk zijn en de identificatie van de inbreukmaker moet buiten gerede twijfel staan. De beoordeling of dat in dit geval zo was, liet het Hof aan de rechter in de bodemprocedure over.