RIAA klaagt AllofMP3.com aan voor 1,6 biljoen dollar

Icoon InternetDe Recording Industry Association of America (RIAA) heeft aangekondigd dat het een Russische online muziek leverancier aanklaagt voor het bedrag van 1.6 biljoen (1.600.000.000.000) dollar. De RIAA wil 150.000 dollar voor elk van de 11 miljoen verkochte liedjes. Een vertegenwoordiger van het bedrijf gaf aan dat het bedrijf niet gevestigd is in New York, waar de aanklacht is ingediend, en daardoor dus ongeldig zou zijn.

Het bedrijf houdt zich aan de Russische copyrightwetten en betaalt zelfs een gedeelte van de winst aan de Russische versie van de RIAA. AllofMP3 betaalt per liedje 15 cent aan de Russian Organisation for Multimedia (ROM), maar de RIAA ontkent het recht van bestaan van ROM. Een van de redenen hiervoor is dat het ROM een lager bedrag per liedje eist dan de RIAA nodig vindt voor zichzelf.

De reden waarom de RIAA toch een rechtszaak start, waarvan het dus zeer onwaarschijnlijk lijkt dat ze deze gaan winnen, is dat er dan eindelijk gekeken wordt of het bedrijf wel legaal opereert en of de vergoeding wel voldoende is. De RIAA kan dan lobbyen bij de regering om er zo een politieke kwestie met Rusland van te maken, hetgeen wellicht wťl zal leiden tot sluiting van de site.

Met dank aan HiTi voor de vertaalde submit.