VN-personeel beticht van kindermisbruik

Icoon OorlogVN-personeel dat deelneemt aan de vredesmacht in Sudan heeft zich schuldig gemaakt aan misbruik van kinderen. Volgens de Daily Telegraph vergrepen ze zich zelfs aan kinderen onder de 12 jaar.

De Daily Telegraph zegt dat het misbruik al 2 jaar aan de gang is sinds de UNMIS in Zuid-Sudan arriveerde. De VN-soldaten zijn daar om te helpen met de wederopbouw in het land dat de afgelopen 23 jaar door burgeroorlog geplaagd werd.

De VN waren al in 2005 op de hoogte gesteld door middel van een intern rapport van Unicef. Dit rapport is echter nooit naar buiten gebracht en de VN wilden dinsdag niet reageren op het bericht. Sinds januari 2005 zijn er ruim 10.000 personeelsleden van de VN aanwezig in Sudan. Al in de eerste maanden kwamen er berichten binnen over seksueel misbruik van kinderen.

Honderden kinderen
De Daily Telegraph heeft van meer dan 20 kinderen verklaringen verzameld. VN-personeelsleden zouden honderden kinderen opgepikt hebben van straat en hen gedwongen hebben tot seksuele handelingen. De regering van Sudan zou op de hoogte zijn van de misdragingen en heeft volgens de krant zelfs een video als bewijs. Op deze video zou te zijn zijn dat 3 medewerkers uit Bangladesh seks hebben met 3 jonge meisjes.

Zeker nu de Sudaneese regering weigert om VN-troepen toe te laten in Darfur is het een pijnlijke kwestie voor de VN. Kersverse secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dinsdag op zijn eerste werkdag juist troepen naar Darfur te willen sturen.

De kinderen die het slachtoffer worden van het kindermisbruik en kinderprostitutie zijn de "verloren generatie". Door de vele oorlogen gescheiden van hun ouders, leven ze op straat in de regionale hoofdstad Juba zonder werk of onderkomen.

Met dank aan Ticootje voor de submit.