CDA'er en PvdA'er ruziŽn over Milieu

Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie moet nog geformeerd worden, maar twee prominenten van CDA en PvdA vliegen elkaar nu al verbaal in de haren. Dat heeft te maken met de post Milieu. Zowel de christen- als de sociaal-democraten claimen dat departement.

Huidig demissionair staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel (CDA) wil graag minister van Milieu worden, maar hij heeft concurrentie van Diederik Samsom, milieuspecialist van de PvdA.

In de nieuwste editie van de Nieuwe Revu zegt Van Geel over zijn PvdA-concurrent: ''Samson doet heel stoer voorstellen die mooi klinken, maar hij weet absoluut niet waar hij het over heeft.'' Van Geel zou het dan ook beter vinden als Samsom de post Milieu niet krijgt. ''Dat leidt alleen maar tot een nederlagenstrategie.''

Samsom op zijn beurt heeft weinig op met Van Geel. Volgens hem was de CDA'er als politicus te groot voor Brabant, maar is hij te klein gebleken voor Nederland. ''Hij heeft op deze post vrijwel niks voor elkaar gekregen. Ik neem hem onder meer kwalijk dat hij heeft bezuinigd op energiebesparing.'' Samsom - voorheen campagneleider en actievoerder bij Greenpeace - werd in 2003 lid van de Tweede Kamer en kwam daarin regelmatig in aanvaring met Van Geel.

Van Geel doet de kritiek van Samsom af als ''stemmingmakerij''.