Vrouw Samir A. luidt de noodklok

Icoon MedischDe vrouw van Samir A., Abida, maakt zich ernstig zorgen over de gezondheidstoestand van haar echtgenoot. Ze liet dinsdag weten dat Samir dringend moet worden opgenomen in een ziekenhuis, maar volgens haar weigeren de artsen.

A. lijdt aan een chronische darmaandoening. Zijn toestand is verslechterd doordat hij tijdens een hongerstaking vorige week zijn medicijnen weigerde in te nemen. De 20-jarige terreurveroordeelde verblijft momenteel op een afgezonderde afdeling van de gevangenis in Vught. Hij was in hongerstaking gegaan, uit protest tegen het regime op de terroristenafdeling in Vught waar mannen en vrouwen samen verblijven.

Abida heeft A. maandag voor het laatst gesproken. "Hij moest het gesprek afbreken, omdat hij moest braken." Volgens Abida kan A. alleen op krachten komen tijdens een ziekenhuisopname. Naast braken, verliest Samir ook veel bloed.

De vrouw heeft vergeefs geprobeerd om contact te krijgen met de behandelend arts van A. in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen. "Een collega van haar vroeg mij alleen of het niet Samirs eigen schuld is dat hij ziek is geworden. Maar hoe zit het dan met vuurwerkgewonden? Moet je die dan ook niet helpen, omdat het hun eigen schuld is?", zo vraagt Abida zich retorisch af.

De medische dienst in Vught vindt het volgens haar nog niet nodig dat A. bezoek krijgt van zijn arts. Het ministerie van Justitie wilde dinsdag niet ingaan op de zaak.

Abida
Abida A.