Irak wil onderzoek filmopnames executie Saddam

Icoon BuitenlandsDe Iraakse regering heeft maandag een onderzoek gelast naar de bewakers van Saddam Hussein die filmopnames van hem maakten toen hij werd opgehangen en hem beschimpten. Hierdoor werd zijn terechtstelling een televisieshow die het geweld tussen soennieten en sjiieten zou aanmoedigen.

Het nieuws over de executie van Saddam leidde maandag op verschillende plaatsen tot protesten en ongeregeldheden. In verschillende steden hebben soennieten wraak gezworen voor de dood van hun leider.

OfficiŽle opnamen
De Iraakse regering vertoonde via de televisie een officiŽle filmopname van momenten vlak voor en na de executie van Saddam. Daarnaast zijn via internet ook opnames verspreid van de ophanging zelf die zijn gemaakt met een mobieltje. Hierop is te horen dat bewakers Saddam beledigden en hem toeschreeuwden dat hij naar de hel gaat.

Volgens een hoge Iraakse regeringsfunctionaris hebben de Verenigde Staten er bij de Iraakse premier Nuri al-Maliki op aangedrongen Saddam nog niet te berechten, omdat pas vier dagen eerder het doodsvonnis in hoger beroep was bekrachtigd.