Slovenië voert de euro in

Icoon Economie Slovenië heeft op 1 januari 2007 de euro officieel ingevoerd. Vanaf 00.00 uur kwamen er geen Sloveense tolarbriefjes meer uit de pinautomaten, maar eurobiljetten. Het is het eerste voormalige communistische land dat de euro invoert. Slovenië is het dertiende lid van de EMU.

Het land heeft al sinds maart de prijzen van producten in tolar en euro genoteerd. Hiermee denkt het land ervoor te zorgen dat de prijzen niet verhoogd zullen worden bij de invoering van de munt. 239 tolar heeft dezelfde waarde als 1 euro. Dat is niet gemakkelijk omrekenen en zal dan ook afronding tot gevolg hebben. De Sloveense euro's zijn al sinds 15 december te koop. Op online handelsplaatsen als Marktplaats en eBay zijn ze voor verzamelaars al te vinden. Er staan belangrijke helden en monumenten van Slovenië op.

De invoering van de euro is een mijlpaal voor Slovenië. Het land heeft al eerder een valutawisseling meegemaakt. In 1991 werd de Joegoslavische dinar ingewisseld voor de Sloveense tolar. In 2008 zullen Malta en Cyprus waarschijnlijk de euro invoeren.