Spanje stopt alle onderhandelingen ETA

Icoon Buitenlands De separatistische Baskische terreurbeweging ETA heeft zaterdag met een bomaanslag op het vliegveld van Madrid een einde gemaakt aan een zelf afgekondigd bestand. Dit meende zaterdag de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Het is de ETA en de ETA en anders niet", zei Pérez Rubalcaba over de autobom die in een parkeergarage van de Madrileense luchthaven Barajas ontplofte. Daarbij vielen vier gewonden. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft oppositieleider Mariano Rajoy op de hoogte gebracht van de verdenkingen die de politie tegen de Baskische separatisten van de ETA koestert. De regering was in dialoog met deze groepering die 22 maart een bestand afkondigde. Gisterenavond was Zapatero nog optimistisch over een vredelievende afloop met ETA.

ETA besloot in maart tot een zelf afgeroepen staakt-het-vuren. Catalonië had namelijk wel een autonome status binnen Spanje verworven, omdat het vredelievend opkwam voor zelfbeschikking. ETA pleegt al tientallen jaren bomaanslagen en Spanje heeft dat nooit willen belonen met een autonome status. De ETA heeft nog niet gezegd of het daadwerkelijk het bestand opschort.

Update 21.33 uur
De aanslag is opgeëist door ETA. Spanje heeft hierop direct alle onderhandelingen voor een autonoom Baskenland stilgezet. "Ik heb besloten om alle initiatieven voor dialoog met de ETA op te schorten", aldus Zapatero. Hij wil pas weer nadenken over onderhandelingen als ETA geweld op alle manieren afzweert.

De ETA wil echter niet dat de onderhandelingen nu stuk lopen. Batasuna, de spreekbuis van de ETA, stelt dat het vredesproces namens hen "niet gebroken" is. De woordvoerder van de ETA weigerde de aanslag te veroordelen.



Het deel van Baskenland dat in Spanje ligt