Nederlandse politici reageren op executie Hussein

Icoon BinnenlandsNederlandse politici hebben gereageerd op de executie van Saddam Hussein. De ex-dicator werd om vijf minuten over vier Nederlandse tijd opgehangen.

CDA ziet geen snelle veranderingen
Het CDA verwacht niet dat het na de dood van Saddam op korte termijn tot grote veranderingen zal komen. Wel hoopt het Tweede Kamerlid Henk-Jan Ormel dat de executie voor het land een stap vooruit kan betekenen.

"De man die honderdduizenden levens op zijn geweten heeft is dood", stelde Ormel vast. "Wij hebben ons steeds principieel tegen de doodstraf gekeerd. Maar niet vergeten moet worden dat het vonnis tegen deze verschrikkelijke dictator volgens de rechtspraak in Irak uitgesproken is. Als soenniet heeft hij veel soennieten de dood ingejaagd".

PVDA: Irak niet beter door executie
Het is een illusie te geloven dat de executie van Saddam de situatie in Irak zal verbeteren. Dat stelt de PvdA zaterdag in een reactie.

"Wil er zicht zijn op verbetering dan zal er meer politieke overeenstemming moeten zijn en het geweld in het land moeten worden ingedamd", zei het Tweede Kamerlid Bert Koenders.

"Er is geen enkele twijfel over dat Saddam een zeer zware straf heeft verdiend, want hij heeft veel bloed aan zijn handen", aldus Koenders. "Maar wij blijven tegen uitvoering van de doodstraf."

VVD: Irakezen bevrijd van zware last
VVD-Kamerlid Hans van Baalen noemt de ophanging van Saddam Hussein de juiste straf voor een man die zoveel misdaden heeft begaan. Hij denkt dat de Irakezen nu bevrijd zijn van een zware last, waardoor er vooruitgang geboekt kan worden.

"Als Saddam was blijven leven, zou hij voor zijn aanhangers toch een held zijn gebleven", veronderstelt Van Baalen. "Nu hij van het toneel is verdwenen, kan niemand meer hopen op zijn terugkeer. Dat kan bijdragen aan verzoening."

Het proces had op onderdelen beter gekund, vindt Van Baalen, maar gezien de omstandigheden is hij in zijn geheel wel te spreken over de rechtsgang. Kritiek van mensenrechtenorganisaties vindt hij dan ook niet juist.