Saddam Hussein opgehangen

Icoon BuitenlandsSaddam Hussein is vanochtend rond vier uur Nederlandse tijd opgehangen, samen met twee anderen, waaronder zijn halfbroer. Dat hebben twee Iraakse tv-zenders bevestigd. De 68-jarige Iraakse voormalige dictator kreeg eerder de doodstraf opgelegd wegens een massamoord in het sjiitische plaatsje Dujail in 1982.

De executie werd om vijf minuten over vier Nederlandse tijd uitgevoerd. Dat was vijf minuten over zes lokale tijd. In de kamer waar Saddam omgebracht is, is volgens CNN een feest uitgebroken. Juichende Irakezen hebben op en naast het lijk van Saddam gedanst. Wie bij de executie aanwezig waren is niet bekend, maar waarschijnlijk waren in ieder geval de regeringsleiders van Irak, doktoren en de advocaten van Saddam erbij. Het tafereel is geheel gefilmd en gefotografeerd, en zal later vandaag naar de media worden verstuurd. De media hebben de eerste beelden al uitgezonden.

In het Amerikaanse Dearborn in de staat Michigan zijn Irakezen de straat op gegaan om te juichen. "Dit is een dag van geluk, gerechtigheid, opluchting en wraak. Saddam heeft gekregen wat hij heeft verdiend", aldus iemand van de menigte tegen CNN. Veel van deze mensen zijn naar de Verenigde Staten gevlucht voor Saddam, omdat hij familieleden van hen had vermoord.

De dochters van Saddam zouden het lijk van Saddam graag in Jemen willen begraven. Advocaten proberen nu zo snel mogelijk in bezit te komen van het lijk, zodat de wens van de dochters uitgevoerd kan worden. Wanneer de situatie in Irak bekoeld is, zou het graf van Saddam teruggebracht moeten worden naar Irak.

Saddam Hussein greep met zijn Ba'ath-partij in 1968 de macht om elf jaar later de machtigste man van Irak te worden. Hij regeerde zijn land met harde hand waarbij vooral de Koerden en in mindere mate ook de Sjiieten zwaar werden onderdrukt. Naar schatting kwamen er gedurende Saddams bewind ongeveer 200.000 Koerden om, onder meer door inzet van chemische wapens. Tegenstanders van het regime werden, vaak op gruwelijke wijze, gemarteld en vermoord, waarbij zelfs voor familieleden van Saddam geen uitzondering werd gemaakt.

Ook voerde hij diverse oorlogen. Al in 1980 vielen Iraakse troepen buurland Iran binnen, wat de aanzet was voor een acht jaar durende oorlog tussen beide staten, waarbij, net als tegen de Koerden, chemische wapens werden ingezet. In augustus 1990 annexeerde Saddam Hussein buurland Koeweit, dat volgens de dictator bij Irak hoorde. Begin 1991 werden de Iraakse troepen uit het oliestaatje verdreven door geallieerde strijdkrachten, daarbij aangevoerd door de Verenigde Staten.

Na deze oorlog kreeg Irak een handelsembargo opgelegd van de Verenigde Naties, dit omdat Saddam Hussein weigerde om wapeninspecteurs toe te laten tot het land, die erop moesten toezien dat het land niet meer over massavernietigingswapens kon beschikken. In 1996 werd het embargo wat afgezwakt om het land in staat te stellen medicijnen en hulpgoederen te kopen. Vanwege Saddams halsstarrige weigering wapeninspecteurs toe te laten vielen in maart 2003 Amerikaanse en Britse troepen het land binnen. Een maand later waren de Iraakse troepen verslagen, waarmee een einde kwam aan een schrikbewind van 24 jaar.

De arrestatie van de Iraakse leider volgde op 13 december van hetzelfde jaar in de buurt van zijn geboortestad Tikrit. In oktober 2005 begon de rechtzaak tegen de ex-dictator in verband met de massamoord in Dujalil, op 6 november 2006 kreeg hij de doodstraf opgelegd voor de moord op 148 sjiieten. Het vonnis werd op 26 december in hoger beroep bevestigd en zaterdagochtend dus uitgevoerd.

Saddam Hussein