OV-personeel onvoldoende beschermd tegen agressie

Icoon BinnenlandsWerknemers in het openbaar vervoer zijn vaak onvoldoende beschermd tegen agressieve en gewelddadige reizigers. Na controle van de vijftien belangrijkste ov-bedrijven constateert de Arbeidsinspectie dat slechts bij drie organisaties genoeg was gedaan om de geweldsrisico's te beheersen.

Dat blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie, dat demissionair staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij roept ov-bedrijven op hun werknemers beter te beschermen.

Inspecteurs zijn onder meer met chauffeurs, conducteurs en controleurs op de bus, trein, metro en tram meegereden. Ook hebben ze gesprekken gevoerd in remises en regiokantoren. Bij meer dan de helft van de bedrijven werken alarmsystemen niet goed genoeg. Hierdoor komt het voor dat de bedreigde werknemer onzeker blijft of er hulp onderweg is.

Verder zijn werknemers bij bijna de helft van de ov-bedrijven onvoldoende getraind in het omgaan met agressieve reizigers. Ook schort het bij evenveel organisaties aan opvang en nazorg voor medewerkers die met agressie te maken hebben gehad.

De vakbond FNV Bondgenoten wil weten welke bedrijven zijn aangeschreven door de inspectiedienst en wat de problemen precies waren. De vakbond wil daarna overleg met de betreffende ondernemingen.

De Nederlandse Spoorwegen benadrukken dat zij de afgelopen jaren al veel hebben gedaan ,,om agressie tegen werknemers te verminderen en te zorgen voor betere assistentieverlening en opvang en nazorg''. NS kondigt aan dat het voor de nazorg nog meer gebruik gaat maken van het Instituut voor Psychotrauma.