NS koopt 200 extra dubbeldekkers

NS DubbeldekkerDe Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan het aantal intercityrijtuigen flink uitbreiden. Het spoorbedrijf heeft bij treinenfabrikant Bombardier 200 dubbeldeksrijtuigen besteld. Deze zijn van het type waarvan NS er al 668 heeft. Om zo snel mogelijk te beschikken over de extra capaciteit voor het nog steeds groeiende aantal treinreizigers heeft NS snelle levering bedongen. Al over anderhalf jaar rollen de eerste nieuwe treinen de fabriek uit.

De kosten van de nieuwe treinstellen zijn 433 miljoen euro. De nieuwe treinen leveren 20.000 extra plaatsen op, een toename van acht procent.

De treinstellen zijn wel iets anders dan de al bestaande dubbeldeks-treinstellen. Ten opzichte van de bestaande treinen worden de trappen naar de beide verdiepingen breder. Ook worden de airco-installaties verbeterd. En in de eerste klas treinstellen komen stopcontacten. Van de 200 rijtuigen worden 50 vierdelige treinstellen geformeerd. Elk treinstel beschikt over 400 zitplaatsen, waarvan ongeveer 30 procent in duidelijk herkenbare stiltezones.

De nieuwe treinstellen kunnen onderling en met de bestaande Intercitydubbeldekkers gekoppeld worden tot een maximum lengte van veertien rijtuigen. Dat betekent een trein van bijna 400 meter lengte met 1400 zitplaatsen.

De Intercitydubbeldekkers worden gebouwd in de fabrieken van Bombardier in GŲrlitz en Aachen (beide in Duitsland). Levering vindt plaats van medio 2008 tot medio 2009.