Pakistan legt mijnenveld op grens Afghanistan

Icoon Buitenlands Na China, de Verenigde Staten en IsraŽl bouwt nu ook Pakistan een ijzeren grens met een buurland. Het land gaat de grens tussen Pakistan en Afghanistan barricaderen met hekken en mijnenvelden. Daarmee wil het land voorkomen dat Pakistaanse moslimextremisten naar Afghanistan trekken om samen met Al-Qaeda en de Taliban tegen NAVO-troepen te vechten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Het heeft de betrekkingen tussen Pakistan en de Afghaanse regering behoorlijk op scherp gezet. Afghanistan heeft de maatregel direct verworpen. Afghanistan had eerder kritiek op de open grens, omdat Pakistaanse moslimextremisten vrij de grens over konden wilden. Een ijzeren gordijn vindt de Afghaanse regering echter veel te ver gaan om de problemen op te lossen.

De Afghaanse regering heeft moeite met de ijzeren grens, omdat de Pashtun-stam aan beide kanten van de grens woont. Deze stam hecht van origine sterk aan familiebanden en kan door de maatregel sterk gedupeerd worden. Er is dan een vergelijking te trekken met het ijzeren gordijn dat het Duitse volk in tweeŽn deelde tijdens de Koude Oorlog.De grens tussen Pakistan en Afghanistan