Vrees voor tsunami op dag herdenking vloedgolf

Icoon RampUitgerekend op de dag dat Azië de vernietigende tsunami van twee jaar geleden herdacht, is in dat werelddeel gewaarschuwd voor een nieuwe vloedgolf. De waarschuwing op tweede kerstdag volgde op een zeebeving bij Taiwan.

Naar verluidt bleven de schokken echter zonder dramatische gevolgen. De krachtige aardbeving voor de zuidkust van Taiwan richtte op het eiland weinig tot geen schade aan. Twee personen kwam om het leven toen een gebouw instortte, meldden de Taiwanese autoriteiten. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

Het epicentrum van de onderzeese beving lag ruim twintig kilometer van het zuidelijkste punt van Taiwan. De krachtigste schok is volgens het Amerikaanse geologische instituut USGS vastgesteld op 7,1 op de schaal van Richter.

De beving in de Stille Oceaan leidde tot een tsunamiwaarschuwing voor het zuiden van Taiwan en het noorden van de Filipijnen. Bewoners van Filipijnse eilanden werd opgedragen hoger gelegen gebieden op te zoeken.

Precies twee jaar geleden leidde een beving met een kracht van ruim 9 op de schaal van Richter voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra tot een serie vloedgolven over de Indische Oceaan. Er vielen meer dan 230.000 doden in twaalf landen: Indonesië, Sri Lanka, India, Maldiven, Thailand, Myanmar, Maleisië, Kenia, Madagascar, Seychellen, Somalië en Tanzania. Ook 36 Nederlanders kwamen om.

Twee derde van de slachtoffers viel in Indonesië. Twee miljoen mensen raakten dakloos. Hoewel de internationale gemeenschap 10,4 miljard euro hulp toezegde, hebben veel overlevenden nog altijd geen permanent onderdak.

Twee jaar na de ongekende natuurcatastrofe zucht het destijds zwaarst getroffen Sumatra opnieuw onder natuurgeweld. Deze keer veroorzaakte overvloedige regenval zware overstromingen, waardoor zeker 110 mensen stierven. Ongeveer tweehonderd gelden als vermist. Zeker honderdduizend mensen zijn van huis en haard verdreven.

In de provincie Atjeh staan talrijke dorpen onder water. Ook zijn nederzettingen door aardverschuivingen verzwolgen. Militairen proberen de gedupeerden te bereiken met voedsel, water en kleding.

De vloedgolven van twee jaar geleden vaagden in Atjeh hele steden weg. Zij joegen naar schatting maar dan 168.000 mensen de dood in. Overlevenden en nabestaanden bezochten massagraven en moskeeën om te bidden voor de slachtoffers. Onder meer in de moskee van Ulee Lheue, die symbool werd van de immense verwoesting door de tsunami, werd een herdenkingsdienst gehouden.

Op het Indonesische eiland Bali werd een rampenoefening gehouden. Ongeveer 15.000 personen, onder wie ook toeristen, moesten een veilig heenkomen zoeken in verband met een denkbeeldige tsunami.

In Thailand kwamen in het vroege ochtendlicht op de stranden van Ban Nam Khem en Phuket mensen samen om in stilte de 5400 slachtoffers in het land te herdenken. De helft van de doden waren toeristen, onder wie tientallen Nederlanders. In Pnang Nga werd een monument voor de honderden geborgen, maar anoniem gebleven slachtoffers opgericht.