Meisje (10) vingers afgehakt voor plukken spinazie

BuitenlandsVan de rechterhand van een 10-jarig hindoemeisje in India zijn al haar vingers afgehakt omdat ze wat spinazie aan het plukken was op een veld dat toebehoorde aan een grootgrondbezitter uit een hoge hindoekaste. Het slachtoffertje behoorde tot de dalits, mensen die niet tot een kaste behoren.

Het incident vond plaats in een dorpje in het district Bhagalpur in de deelstaat Bihar in het oosten van India. Een gebied waar nog veel vooroordelen heersen over dalits (kastelozen) en ook nog geregeld geweld tegen hen wordt gebruikt.

De politie in Bhagalpur zegt dat zij spoedig de grondbezitter zullen arresteren. Hij zou een sikkel hebben gebruikt om de vingers van het meisje af te hakken.

Het slachtoffertje was er door haar arme ouders op uitgestuurd om kruiden te plukken die langs een spoorweglijn groeiden. Daarbij zou ze op een veld van de grootgrondbezitter zijn beland.

Dalits vormen zo'n 16% van de 1,1 miljard inwoners van India. Vooral in afgelegen gebieden wordt er nog geregeld geweld tegen hen gebruikt door lieden uit hogere kasten en zijn ze soms slachtoffers van verkrachting en moord. Ook is het hen niet toegestaan hindoetempels te betreden.

Positieve discriminatie op universiteiten en in regeringsbanen heeft een klein deel van de dalits de afgelopen jaren wel geholpen. Maar vele werken als arbeiders, vegers en toiletschoonmaaksters.

Met dank aan calvobbes voor de submit.