SP gaat PvdA voorbij

Icoon Politiek"Wij gaan de PvdA leegeten", zei Jan Marijnissen voor de verkiezingen. Deze bewering is zo gek nog niet, zo bewijst een nieuwe peiling van Maurice de Hond. Volgens deze peiling zou de SP 31 zetels veroveren, tegenover 27 zetels voor de PvdA. Bij de verkiezingen in november scoorde de PvdA 33 zetels, acht meer dan de SP.

Volgens De Hond is de daling van het aantal PvdA-stemmers het gevolg van de formatie. De linkse partijen SP en GroenLinks lijken voorlopig niet in aanmerking te komen voor kabinetsdeelname. De kiezer beschuldigt de PvdA hiervoor, denkt De Hond.

De Christendemocraten stijgen ook, van 32 vorige week, naar 37 deze week. Tijdens de verkiezingen waren dat er 41. Balkenende snoept deze zetels van de VVD af. Vorige week stonden de liberalen nog op 26 zetels, nu op 22, netzoals bij de verkiezingen. De Partij voor de Vrijheid blijft op 15 zetels staan, netzoals vorige week. Dit is echter meer dan de 9 zetels ten tijde van de verkiezingen.

De onderzoeker bekeek ook of verschillende kabinetsformaties gewenst zijn. Een kabinet met CDA, PvdA en ChristenUnie krijgt de goedkeuring van 45 procent van de onderzochte groep, die volgens De Hond representatief is voor de rest van het land. 48% van het land ziet meer heil in een andere coalitie. Wanneer de formatie mislukt, vindt iets minder dan de helft van de Nederlanders, dat er nieuwe verkiezingen moeten volgen.