Autoritaire leider Turkmenistan begraven

Icoon BuitenlandsSaparmurat Nijazov, de autoritaire en excentrieke president van Turkmenistan, is zondag begraven. Zijn lichaam werd na een afscheid met veel ceremonieel bijgezet in een familiegraf in zijn geboorteplaats Kiptsjak, 15 kilometer van de hoofdstad Asjgabat.

Nijazov overleed donderdag op 66-jarige leeftijd. Hij had al geruime tijd gezondheidsproblemen.

De zorgvuldig voorbereide plechtigheden rond de uitvaart van Nijazov begonnen in het presidentiële paleis in Asjgabat. Duizenden mensen trokken langs de baar met de opgebaarde leider om afscheid van hem te nemen. Een legerorkest speelde treurmuziek uit een Turkmeense film over onvervulde liefde.

Na de plechtigheden in de hoofdstad werd het lichaam van Nijazov naar Kiptsjak overgebracht. Langs de kant van de weg stonden tienduizenden mensen.

Bij de afscheidsceremonie waren ook buitenlandse gasten, onder wie de Afghaanse president Hamid Karzai en de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Turkije onderhoudt vanouds warme relaties met de Turkstalige voormalige Sovjet-republiek. Het aan Turkmenistan grenzende Afghanistan kent een grote Turkmeense minderheid.

Nijazov, president voor het leven en 'Vader aller Turkmenen', regeerde twintig jaar met ijzeren hand over Turkmenistan. Mensenrechtenorganisaties omschreven zijn bewind als een van de meest repressieve ter wereld. Gekozen besturen hadden niets in te brengen en bestuurders werden geregeld ontslagen en vervangen.