Reuzeninktvis voor het eerst op video

Icoon Wetenschap Voor het eerst hebben Japanse wetenschappers bewegende beelden kunnen maken van de reuzeninktvis. De video laat een relatief klein vrouwtje zien die 3,5 meter lang is en vijftig kilo weegt. Ze probeert met haar tentakels aan de vissers te ontkomen, maar faalt daarin.

Het dier werd op 4 december in de Grote Oceaan gevangen. Het is een klein exemplaar, omdat grotere exemplaren wel twintig meter lang kunnen worden. Vrijdag is een tentoonstelling geopend in het Nationale Wetenschapsmuseum over de reuzeninktvis, waarin de grote inktvis te zien zal zijn.

Met uitzondering van enkele vissers en onderzoekers is de legendarische reuzeninktvis nog nooit door mensen gezien. Dat komt omdat de soort honderden meters onder het zeeoppervlak leeft. Wel spoelden af en toe dode exemplaren aan of werden ze aangetroffen in de maag van potvissen. Vorig jaar slaagden Japanse onderzoekers er voor het eerst in om foto's te maken van de gigantische inktvis. De dieren werden al in de achttiende eeuw beschreven.Reuzeninktvis